22. октобар 2023.

Девета RSNOG конференција 9. новембра у Београду

Годишња конференција Групе мрежних оператора Србије – RSNOG биће одржана 9. новембра 2023. године у Музеју науке и технике у Београду. Конференција ће окупити домаће и иностране стручњаке који ће понудити своја искуства, размишљања и предлоге како да интернет буде бржи, поузданији и безбеднији.

Уводно предавање о употреби DNS система за подизање нивоа безбедности мрежа оператора одржаће Андроникос Кирјаку из компаније Whalebone, након чега ће бити речи о најчешћим проблемима који се јављају у мрежама српских интернет оператора из перспективе SOX-a, као највеће домаће тачке размене интернет саобраћаја.

После дискусије о концепту и потреби покретања националног DNS resolvera, коју ће водити Регистар националног интернет домена Србије – РНИДС, представник организације RIPE NCC представиће нову верзију мреже Atlas сонди за мерење глобалног интернет саобраћаја.

Преподневни блок биће окончан сесијом током које ће посетиоци моћи да чују интересантне приче о прилагођавању мрежа домаћих оператора великим количинама саобраћаја, које настају услед преноса спортских и других догађаја уживо.

У наставку програма биће одржан округли сто оператора током кога ће представници Телекома Србија, Yettelа и А1 говорити о томе како воде рачуна о животној средини, запосленима и широј заједници. Одрживо пословање компанија у складу са ESG (Environmental, Social, Governance) принципима постаје све значајније, а учесници округлог стола ће образложити на који начин спровођење ових принципа утиче на планирање мреже, управљање саобраћајем, потрошњу енергије, односе са добављачима и инвеститорима.

Представљање конкретних зелених иницијатива домаћих оператора започеће представница А1 презентацијом пројеката постављања соларних панела за напајање базних станица, а наставиће се излагањем директора Зелендата центра, који ће говорити о искуствима трогодишње примене “immersion cooling” система за хлађење опреме.

Програм конференције закључиће Вадим Воловик из компаније Yandex говорећи о томе како се примењује аутоматизација у мрежи ове велике cloud компаније.

На крају конференције биће одржан традиционални наградни RSNOG квиз о познавању интернет умрежавања, информационе безбедности и cyber културе. Ове године спонзор квиза је PULSEC, водећа домаћа компанија у области cyber безбедности.

Девету RSNOG конференцију организује Група мрежних оператора Србије (RSNOG – RS Network Operators’ Group) под покровитељством Регистра националног интернет домена Србије и Serbian Open Exchange – SOX, а уз подршку Team Cymru, RIPE NCC, Flexoptix, PULSEC, Unicom Telecom, Зелендата центра и Орион Телекома.

Регистрација за присуство на конференцији је отворена. Конференција је бесплатна захваљујући покровитељима и спонзорима, али је регистрација посетилаца обавезна због ограниченог броја места. Програм конференције ће моћи да се прати и онлајн на сајту rsnog.rs.