1. септембар 2014.

Округли сто о примени IPv6 у Србији

skup o uvodjenju IPv6 u Srbiji

РНИДС је 5. јуна 2014. организовао округли сто о примени IPv6 протокола у Србији.

Скуп је одржан у Центру за промоцију науке, а окупио је преко 40 учесника, међу којима су били представници свих мобилних оператора (Телеком Србија, Теленор, VIP Mobile), највећих фиксних оператора (Телеком Србија, Орион телеком), кабловских оператора (Радиjус вектор, ИКОМ, AVcom, удружење УКОШ), интернет провајдера (ЕУнет, Беотел/Верат, Нинет), Serbian Open eXchange (SOX), хостинг провајдера (AdriaHost, Mainstream, Magic), Академске мреже Србије (AMRES) и државних институција (Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство одбране, Министарство унутрашњих послова, Завод за информатику и статистику града Београда).

На скупу је било речи о тренутној ситуацији и могућностима повећања употребе IPv6 у Србији, техничким проблемима, најбољој пракси и решењима за увођење IPv6 у свету.

Осим тога, на скупу је представљена идеја о формирању Групе мрежних оператора Србије (RS Network Operators Group), као отворене заједнице окупљене око заједничког интереса побољшања квалитета, перформанси, стабилности и сигурности интернет мрежа и услуга у Србији. Више од 30 присутних представника оператора и других институција подржало је иницијативу за успостављање дискусионе листе мрежних оператора Србије у циљу размене информација и координирања активности, укључујући и примену IPv6.

Дискусије са овог скупа узете су у обзир приликом сачињавања извештаја и препорука радне групе РНИДС-а за IPv6 који ће представљати основу за будуће активности ове организације.