16. новембар 2022.

Одржана је осма RSNOG конференција

У уторак, 15. новембра 2022. у хотелу Crowne Plaza у Београду, Група мрежних оператора Србије окупила се на својој осмој годишњој конференцији. Скупу је присуствовало преко 120 стручњака из земље и иностранства, а било је могуће пратити је и путем видео стрима.

Kонференција је ове године одржана под покровитељством Регистра националног Интернет домена Србије (РНИДС), компаније Unicom Telecom и Serbian Open Exchange (SOX), као и спонзора RIPE NCC, Internet Society и Team Cymru.

Kонференцију је отворио Дејан Ђукић, директор Фондације РНИДС, који је нагласио институционалну подршку коју фондација пружа RSNOG заједници од самог почетка и похвалио све већи квалитет и број учесника конференције. Након њега, Данко Јевтовић, потредседник Управног одбора ICANN, упознао је присутне са активностима ове глобалне организације које су значајне за домаће интернет операторе.

Уследио је блок са презентацијама у коме је прво предавање одржао Бошко Радивојевић. Он је причао на тему FinOps-а, односно како постићи хармонију између сектора финансија и мрежних инжењера када су динамичке цлоуд услуге у питању. Следећи је презентовао Џон Браун из организације Team Cymru, глобалног лидера у области информационе безбедности. Г. Браун је говорио о начинима за борбу против дистрибуираних denial of service (DDoS) напада и бесплатног алата који заједници нуди Team Cymru (UTRS – Unwanted Traffic Removal Service). На реду је затим био Горан Славић из компаније NCR који је присутнима говорио о 10 ствари које треба знати када су у питању софтверски-дефинисане Wide Area Networks и њихови различити аспекти – од инсталације, преко одржавања, до изазова који се јављају у примени и томе како их превазићи. Напокон, Наташа Мојсиловић из организације RIPE NCC упознала је домаће интернет операторе са активностима ове организације која координира интернет адресирање и усмеравање садржаја у европским интернет мрежама. Наташа је истакла да српска Интернет заједница активно учествује у тренинзима, курсевима и догађајима које организује RIPE. Захваљујући томе, RIPE је одабрао Србију као место одржавања велике годишње конференције RIPE 85, која је крајем октобра ове године у Београду окупила преко 500 интернет професионалаца из 70 земаља из региона Европе, Блиског Истока и дела Централне Азије.

Други блок конференције био је посвећен стању cyber безбедности у Србији. Дискусију је модерирала Дуња Мајсторовић из фирме Siemens Energy, а учесници су били Сергеј Столић из А1 Србија, Александар Kостадиновић из РНИДС-а, Даниела Андровић из Националног ЦЕРТ-а – РАТЕЛ, Виктор Варга из Unicom Telecom-а, Сергеј Петковић из Nova Defense као и Дарко Шеховић из FIN-CSIRT – Удружење банака Србије. Сваки учесник је из своје перспективе коментарисао тренутно стање, изазове и могуће правце развоја када је у питању побољшање информационе безбедности приватних компанија, државе, али и крајњих корисника.

Трећи блок био је посвећен теми о развоја портфолија дигиталних услуга, што је актуелна ствар за све операторе. Дискусију је модерирао Слободан Марковић из UNDP, а у њој су учествовали Натали Делић из Телекома Србије, Марија Стојановић из Yettel-a, Горан Стојадиновић из А1 Србија и Kоста Андрић из ICT Hub-а. Током дискусије било је речи о томе како оператори праве своје понуде дигиталних услуга, какве су реакције корисника и шта су њихова очекивања, каква интерна прилагођавања пружање таквих услуга изискује и какви трендови се очекују у овој области у будућности.

Напокон, уприличен је традиционални RSNOG квиз о познавању Интернет умрежавања, информационе безбедности и цyбер културе, који је ове године спонзорисао Serbian Open Exchange (SOX). Прва награда је била тродневни боравак на Златибору за две особе, док су друга и трећа награда били ваучери за куповину електронске опреме и сензора за развој прототипова.